Hallo, ik ben Karina Kiers
Ik heb ruim 30 jaar als juf op een christelijke basisschool gewerkt. In mijn werk merkte ik dat er een groeiende behoefte is om kinderen goed te begeleiden op sociaal-emotioneel gebied. Als leerkracht heb je daar vaak niet voldoende tijd voor. In mij groeide het verlangen en de passie om kinderen hierin te begeleiden. Ik wil de kinderen bewust maken van hun eigen kunnen. Ik wil ze graag leren, dat ze in staat zijn hun eigen problemen aan te pakken en op te lossen, door ze bewust te maken van hun eigen kwaliteiten. Daarom ben ik in oktober 2019 begonnen aan de Post-HBO brede coach opleiding bij BGL met als uitstroomprofiel kindercoach. In december 2020 heb ik de opleiding afgerond. In de jaren daaropvolgend heb ik allerlei verdiepingscursussen gevolgd, waaronder Opvoedcoach, systemisch/contextueel coachen . Daarnaast heb ik de verdieping Poptalk-basis en Poptalk-rouw & verlies. Poptalk is een manier waarop je situaties uitspeelt met poppetjes, waardoor het kind met een helicopterview ziet en voelt wat er speelt. Daarbij krijgt het kind handvatten om er iets mee te doen.
‘Luisteren kan veel zeggen‘
Kinderen groeien en ontwikkelen zich. Dit gaat met vallen en opstaan. Soms groeit er door omstandigheden iets scheef in de ontwikkeling van het kind: Je kind trekt zich terug. Het heeft moeite met het uiten van emoties of het uit zijn/haar emoties niet op een passende manier. Je kind blijft somber door een sterfgeval of door de scheiding van ouders. Je kind heeft last van faalangst. Je kind heeft weinig zelfvertrouwen.
Als ouders kun je dan het gevoel hebben dat je het zelf niet meer kunt oplossen. Soms ook omdat je eigen emoties meespelen, of omdat je er te dicht op zit. Je kind heeft een korte periode even een steuntje in de rug nodig van iemand anders. Een Kindercoach gaat spelenderwijs met je kind aan de slag. Daarbij kijkt zij wat het kind nodig heeft en leert ze het kind hoe er mee om te gaan of hoe het opgelost kan worden. De coach en het kind kijken samen welke talenten en kwaliteiten het kind heeft, die kunnen bijdragen om tot inzichten en oplossingen te komen.
‘In de cocon’ Kindercoaching staat voor:
Voor de rups een vlinder kan worden moet het eerst een veranderingsproces doormaken. Dit doet het in de cocon. Zo kan het ook met kinderen gaan. Soms is er een veranderingsproces nodig om te worden zoals je bent bedoeld. Je bent in jezelf op zoek (in de cocon) naar goede eigenschappen die je op een helpende manier kunt inzetten. Hierdoor kun je uit die cocon krabbelen en kun je je kwaliteiten gebruiken om de wijde wereld verder te verkennen.
Bezig zijn met al je eigenschappen waarbij de kindercoach een luisterend oor biedt en vragen stelt. Vervolgens ga je zelf leren om daarmee op een goede manier om te gaan, zodat je daarna kunt vliegen als een vlinder.